Kentsel dönüşüm
KENTSEL DÖNÜŞÜMDEN NASIL FAYDALANIRIM?
Eski, ekonomik ömrünü tamamlamış, depremlerde hasar görmüş evinizi; 6306 sayılı Afet Riskli Yapıların Yenilenmesi Hakkında Kanun (Kentsel Dönüşüm Kanunu) ile yeniden inşa edebilirsiniz.
Kentsel dönüşümden yararlanabilmeniz için binadan (1) kişinin tapu, nüfus cüzdanı, dilekçe, tapudan alınmış Bağımsız Bölüm listesi ile ofisimize gelip başvuruda bulunması yeterlidir. Şirketimiz ve beraber hareket ettiği lisanslı çözüm ortakları binanızda gerekli teknik incelemeleri yapacak ve binanız için Deprem Risk Raporu hazırlayacaktır. Raporun ilçe belediyesince onayı ile tapu müdürlüğü binanın Tapu kaydına Risklidir Şerhi koyar.
Şerh yazısının bir örneği tüm kat maliklerine gitmektedir ve dileyen malik 15 gün içinde Bakanlığa; Deprem Risk Raporu için itirazda bulunabilir. Üniversite hocalarından oluşmuş İtiraz Komisyonu; hazırlanmış Raporu inceler ve son kararını verir. Eğer komisyon kararı da binanın Riskli olduğu yönünde olur ise rapor kesinleşir.
BİNAMIZ KENTSEL DÖNÜŞÜME GİRDİ VE ARTIK NE YAPMAMIZ GEREKİYOR?
Binanız, deprem risk raporunun ilgili bakanlık tarafından onaylanmasının ardından binanızın yıkım işlemi gerçekleşecektir. Binadaki herkes tapuda yer alan hisse payları dahilinde arsa hissedarı olmaktadırlar. Bu işlemlerden sonra binanızı kimlere yaptıracağınıza karar vermek durumundasınız. (Tabi ki biz bu noktada size en uygun çözümleri üretmek için buradayız.) Bu kararı belirlerken; arsa hisse paylarına göre en az 3’te 2 çoğunluğun onayı gerekmektedir.
Bina ortak karar protokolü olarak belirlenen bu onay işlemi tamamlandıktan sonra; ortak bir hukukçu belirleyerek bu kararın bir nüshasının hazırlanıp, ilgili bakanlığa iletilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, bakanlık sizden onayın gelmemesi durumunda 60 gün içerisinde binayı tahliye eder ve sizin onayınıza başvurmadan binanızın yıkım işlemini gerçekleştirir.
KENTSEL DÖNÜŞÜME GİRMİŞ BİNAMIZ NASIL YAPILACAK?
Binanız için ilgili deprem risk raporunu ve bakanlıktan bu raporla ilgili onayı aldıktan sonra artık Kentsel Dönüşüm kapsamı içerisine girmektedir. Bundan sonra binanızın yıkım işlemi gerçekleşecek ve tekrar inşa edilecek. Ancak gerçekleştirilecek olan inşa işlemi sırasında Kentsel Dönüşüm ile 3 farklı yol izleyebilirsiniz.
Bunlar şu şekildedir:
Sıkça Sorulan Sorular:
1- Metrekaresini kaça yapıyorsunuz?
c: Her inşaata yapılacak maliyet aynı olmadığı gibi ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durumlarda göz önüne alındığında bu sorunun tek bir cevabı olması beklenemez. Yani demek istediğimiz bütçesi yeteri kadar uygun olmayan müşterilerde örneğin asma tavan yapmak yerine tavanlar sıvanır, led gizli ışık uygulaması ve spot aydınlatma yapılmayabilir. Bu da maliyeti bir miktar düşürür. Bunun gibi ıslak hacimlerde kullanılacak seramik marka ve ebatları da fiyatı değiştirebilmektedir. Bunun gibi bir çok kriter göz önüne alınarak fiyatlandırma yapılır. Biz sizler için en uygun olanı seçip ona göre bir teklif hazırlıyoruz. Anlaşma yapmadan önce teknik şartnamede tüm detaylar, marka modeller taraflarca netleştirilip 3 boyutlu iç ve dış mekan görselleri ile de sizlere sunulup onayınız alındıktan sonra sözleşme imzalanır.
2- Anahtar teslim neleri kapsamaktadır?
c: Anahtar teslim taahhüt şeklinde anlaştığımız işlerde bahçenizin peyzajından, dikilecek ağaçlara kapı kollarından kilitlerine anahtarlarına kadar nerdeyse her şeyi kapsamaktadır. Kapsamadığı kalemleri saymak daha kolay olacaktır. Örneğin ev eşyası olan koltuk, yemek masası, el aletleri ve küçük ev aletleri, yatak odası çocuk odası takımları, buzdolabı, bulaşık ve çamaşır makineleri, televizyon ve üniteleri gibi taşınabilir eşyalar haricinde bir çok kalemi barındırır. Tabi ki isteyen müşterilere ve eski eşyalarını kullanmak istemeyenlere iç mimarlık hizmeti yine tarafımızdan verilip dekorasyonu da bedeli karşılığında yapılabilir. Tüm detayları sözleşme öncesinde teknik şartnamede belirtilerek tüm müşterilere istediği şekilde hizmet verilir.
3- Binamız depreme dayanıklı olur mu?
c: Güncel yönetmelikler göz önüne alınarak hazırlanacak projelerinize uygun yapacağımız binanız depreme dayanıklı olacaktır ve olmak zorundadır. Bina proje ve inşa aşamasında Belediye, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve Yapı Denetim firmasının sürekli gözetiminde inşa edilmektedir. Projeler daha çizilmeye başlamadan önce eski binanın yıkımının akabinde zemin etüd raporları hazırlanır ve zemininizin durumu tespit edilip ona göre statik projeleri hazırlanır. Binanızın bulunduğu ilin, ilçenin, hatta mahallenin deprem haritalarındaki konumu dahi dikkate alınarak hazırlanan projeler ile güvenliğiniz garanti altındadır. Yani her yere aynı projeler yapılmaz. Örneğin zemin sondajında altı kayalık çıkan bir zemine yapılan projeyi zemini daha yumuşak olan bir bölgede uygulayamazsınız. Siz uygulamak isteseniz de yönetmelikler ve ilgili kamu kurumları zaten buna izin vermez.
4- Dairelerimiz küçülür mü?
c: Eğer anlaşmamızı taahhüt olarak yaptıysak ve kat karşılığı anlaşmadıysak çoğu zaman daireleriniz küçülmez. Ancak bazı durumlarda fazladan katı olan kaçak katları bulunan binalarda bu durum değişebilir. Tabi ki en güncel bilgi, belediyeden alacağınız veya sizin adınıza bizim alacağımız imar durum belgesi kontrol edildikten sonra belli olacaktır.
5- Kat karşılığı ne demek? Taahhüt ne demek?
c: Kat karşılığı sizin arsanıza yapacağımız binanın finansı bizim karşılamamız demektir. Yani inşaat maliyetlerinin giderlerinin müteahhit tarafından karşılanması buna karşılıkta yeni yapılacak projeden bazı daireleri alması demektir. Taahhüt ise inşaat maliyetlerini sizin karşılamanız ve bizim yapılacak hizmete karşılık bir bedel almamız demektir. Bazı durumlarda bu bedel 1 veya 2 dairenin müteahhite verilmesi şeklinde de olabilir. Yine örnek vermek gerekirse 30 daire mevcudu olan depreme dayanıksız bir binanın yıkılıp yenisinin yapılmasını isteyen kat malikleri dairelerinin küçülmesini istememektedir. Ama imar durumuna göre ekstra bir imar hakkı da yoktur. Maliklerin bütçesi de kısıtlıysa biz maliyetine binanızı yapar müteahhitlik hizmet bedelini de sizden yeni yapılacak projeden 2 daire olarak alabiliriz. Böylelikle hem kat malikleri daha az bir bedel ödemiş hem de dairelerini küçültmemiş olurlar.
6- Projeleri kim çizecek?
c: Yeni binanızın Mimari projesi kendi ekibimiz tarafından çizilmekte olup statik, mekanik ve elektrik projeleri şirketimizin sürekli çalıştığı ve her biri kendi alanında rüştünü ispat etmiş en az 10 yıllık olan mühendislik bürolarında çizilmektedir.
7- Kentsel Dönüşüm için belediyeye yatırılan inşaat maliyetinin %10 u olan ödemeyi kim yapacak?
c: Eğer inşaatınızı kat karşılığı olarak biz yapıyorsak bu bedeli belediyenin hesabına biz yatırıyoruz. Ancak taahhüt olarak yapıyorsak bu bedel malikler tarafından belediyenin hesabına yatırılır. İnşaat bitiminde de herkes yatırdığı parasını geri alır.
8- Binamız analizlerde sağlam çıkarsa ne olacak?
c: Her şeyden önce eski binaların sağlam çıkma ihtimali çok düşüktür. Gerek malzeme kalitesi, gerek yıkanmadan kullanılan deniz kumu eski binaların yıpranmasına sebep olan nedenlerdendir. Hiç bir şey olmasa bile eski yönetmelikler göz önüne alınarak hazırlanan eski statik projeler bugünün yönetmeliklerine göre güvensiz yapılardır.
9- Herkes istiyor 1 kişi istemiyor ise binamızı yenileyemiyor muyuz?
c: Kentsel dönüşüm yasasına göre maliklerin hisseleri oranına göre 3 te 2 si binasını yenilemek isterse diğer 3 te 1 i de diğer malikler ile hareket etmek zorundadır. Tabi bu binanın depreme dayanıksız olması ve ilgili kanundan yararlanmak için başvuru yapılması halinde geçerlidir. Hiç bir şekilde anlaşmaya yanaşılmaması durumunda ise anlaşmayan maliklerin hisseleri Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünün Kentsel Dönüşüm birimlerinde diğer hissedarlara açık arttırma usulü satılması ile sonuçlanır. Böylelikle anlaşmaya yanaşmayan ve dönüşüme engel olan malik hissedar olmaktan çıkar.
10- Ödemeleri ne şekilde yapacağız?
c: Bu da anlaşmaya bağlı olmakla beraber 3 şekilde yapabilirsiniz diyebiliriz. Birincisi hakediş usulü şeklinde yapılabilir, bu durumda biz kendi finansımızı kullanacağımız için size verilecek fiyat teklifinde farklılıklar olabilecektir. İkincisi yarısı peşin yarısı hakediş şeklinde yapabilirsiniz, bu türlü yapılan anlaşmalarda önden alınan %50'lik bedel ile inşaatta kullanılacak malzemeler alınacak ve olası zamlardan etkilenmemiz söz konusu olmayacaktır. Geri kalan ödemeler ile de işçilik karşılanacaktır. Üçüncüsü tamamı peşin şeklinde yapılabilir, bu durumda da tarafınıza %10 a yakın bir indirim uygulanacaktır. Biz Antist Mimarlık olarak daha çok ikinci usulü tercih etmekteyiz. Böylelikle olası fiyat değişimlerinden hem müteahhit hem mal sahibi fazla etkilenmemektedir. Çünkü döviz kurunun yukarı yönlü oynaması gibi durumlarda malzeme fiyatlarına direk fiyat güncellemesi uygulanırken, işçilik fiyatlarının değişmesi ve kura tepki vermesi daha yavaş gerçekleşmektedir.
11- İnşaatta oluşabilecek kazalardan kim sorumlu?
c: Gerek yasalarda açıkça belirtildiği üzere gerekse yapılacak sözleşme maddelerinde yazdığı üzere bu gibi kazalarda müteahhit, iş güvenliği firması ve şantiye şefi sorumludur. Mal sahibinin hiç bir sorumluluğu yoktur.
12- Her daireyi farklı tasarlayabilir miyiz?
c: İnşaatınızın projesini biz çizdiğimiz için bu bize ek bir külfet ve zahmet oluşturmaz. Bu yüzden her daireyi farklı metrekarelerde veya farklı renklerde, kombinasyonlarda tasarlayabiliriz. Yine örneklemek gerekirse 30 dairelik bir projenin mutfaklarının hepsini mal sahiplerinin seçimine göre farklı tezgah ve dolap renginde tasarlayabiliriz. Hatta sözleşmede yazan lavabo bataryasından farklı bir model kullanmak isterse onu dahi aradaki farkın bedelini ödemek kaydıyla değiştirebiliriz. Kendisinin seçeceği batarya sözleşmedekinden daha ucuz olması durumunda aradaki farkı biz kendisine öderiz. Sözleşme ve şartname şeffaf ve net olarak hazırlanacak hiç bir konu inisiyatife bırakılmayacaktır. Amacımız karşı tarafı kandırmaya çalışıp daha fazla kazanmaya çalışmak değil, kendimize referans olabilecek güzel projeler inşa etmektir.
13- ......
AYRICA SORULARINIZ OLURSA ÇEKİNMEYİN ARAYIN LÜTFEN:
Mimar Serhat Doğan: 0 532 298 07 26
Eski, ekonomik ömrünü tamamlamış, depremlerde hasar görmüş evinizi; 6306 sayılı Afet Riskli Yapıların Yenilenmesi Hakkında Kanun (Kentsel Dönüşüm Kanunu) ile yeniden inşa edebilirsiniz.
Kentsel dönüşümden yararlanabilmeniz için binadan (1) kişinin tapu, nüfus cüzdanı, dilekçe, tapudan alınmış Bağımsız Bölüm listesi ile ofisimize gelip başvuruda bulunması yeterlidir. Şirketimiz ve beraber hareket ettiği lisanslı çözüm ortakları binanızda gerekli teknik incelemeleri yapacak ve binanız için Deprem Risk Raporu hazırlayacaktır. Raporun ilçe belediyesince onayı ile tapu müdürlüğü binanın Tapu kaydına Risklidir Şerhi koyar.
Şerh yazısının bir örneği tüm kat maliklerine gitmektedir ve dileyen malik 15 gün içinde Bakanlığa; Deprem Risk Raporu için itirazda bulunabilir. Üniversite hocalarından oluşmuş İtiraz Komisyonu; hazırlanmış Raporu inceler ve son kararını verir. Eğer komisyon kararı da binanın Riskli olduğu yönünde olur ise rapor kesinleşir.
BİNAMIZ KENTSEL DÖNÜŞÜME GİRDİ VE ARTIK NE YAPMAMIZ GEREKİYOR?
Binanız, deprem risk raporunun ilgili bakanlık tarafından onaylanmasının ardından binanızın yıkım işlemi gerçekleşecektir. Binadaki herkes tapuda yer alan hisse payları dahilinde arsa hissedarı olmaktadırlar. Bu işlemlerden sonra binanızı kimlere yaptıracağınıza karar vermek durumundasınız. (Tabi ki biz bu noktada size en uygun çözümleri üretmek için buradayız.) Bu kararı belirlerken; arsa hisse paylarına göre en az 3’te 2 çoğunluğun onayı gerekmektedir.
Bina ortak karar protokolü olarak belirlenen bu onay işlemi tamamlandıktan sonra; ortak bir hukukçu belirleyerek bu kararın bir nüshasının hazırlanıp, ilgili bakanlığa iletilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, bakanlık sizden onayın gelmemesi durumunda 60 gün içerisinde binayı tahliye eder ve sizin onayınıza başvurmadan binanızın yıkım işlemini gerçekleştirir.
KENTSEL DÖNÜŞÜME GİRMİŞ BİNAMIZ NASIL YAPILACAK?
Binanız için ilgili deprem risk raporunu ve bakanlıktan bu raporla ilgili onayı aldıktan sonra artık Kentsel Dönüşüm kapsamı içerisine girmektedir. Bundan sonra binanızın yıkım işlemi gerçekleşecek ve tekrar inşa edilecek. Ancak gerçekleştirilecek olan inşa işlemi sırasında Kentsel Dönüşüm ile 3 farklı yol izleyebilirsiniz.
Bunlar şu şekildedir:
- Eğer binanızda mevcut duruma göre fazla kat sayısı var ise ve fazla çıkılan daireler kat karşılığı sayılacak konumda ise; binanızı buna göre kat karşılığı anlaşarak inşa ettirebilirsiniz.
- Binanızın imarında mevcut duruma göre fazla kat var ancak bu durum kat karşılığı için yeterli değil ise; eksik kalan kısmı uygun faiz oranı ile Kentsel Dönüşüm kredisi kullanarak taahhüt karşılığı yaptırabilirsiniz.
- Eğer binanızda fazla kat bulunmuyor ise; yine Kentsel Dönüşüm kredisini uygun faiz oranları ile kullanarak inşa ettirebilirsiniz. Tabi ki ihtiyacınız yoksa kredi kullanmamak da sizin tercihinizdir.
Sıkça Sorulan Sorular:
1- Metrekaresini kaça yapıyorsunuz?
c: Her inşaata yapılacak maliyet aynı olmadığı gibi ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durumlarda göz önüne alındığında bu sorunun tek bir cevabı olması beklenemez. Yani demek istediğimiz bütçesi yeteri kadar uygun olmayan müşterilerde örneğin asma tavan yapmak yerine tavanlar sıvanır, led gizli ışık uygulaması ve spot aydınlatma yapılmayabilir. Bu da maliyeti bir miktar düşürür. Bunun gibi ıslak hacimlerde kullanılacak seramik marka ve ebatları da fiyatı değiştirebilmektedir. Bunun gibi bir çok kriter göz önüne alınarak fiyatlandırma yapılır. Biz sizler için en uygun olanı seçip ona göre bir teklif hazırlıyoruz. Anlaşma yapmadan önce teknik şartnamede tüm detaylar, marka modeller taraflarca netleştirilip 3 boyutlu iç ve dış mekan görselleri ile de sizlere sunulup onayınız alındıktan sonra sözleşme imzalanır.
2- Anahtar teslim neleri kapsamaktadır?
c: Anahtar teslim taahhüt şeklinde anlaştığımız işlerde bahçenizin peyzajından, dikilecek ağaçlara kapı kollarından kilitlerine anahtarlarına kadar nerdeyse her şeyi kapsamaktadır. Kapsamadığı kalemleri saymak daha kolay olacaktır. Örneğin ev eşyası olan koltuk, yemek masası, el aletleri ve küçük ev aletleri, yatak odası çocuk odası takımları, buzdolabı, bulaşık ve çamaşır makineleri, televizyon ve üniteleri gibi taşınabilir eşyalar haricinde bir çok kalemi barındırır. Tabi ki isteyen müşterilere ve eski eşyalarını kullanmak istemeyenlere iç mimarlık hizmeti yine tarafımızdan verilip dekorasyonu da bedeli karşılığında yapılabilir. Tüm detayları sözleşme öncesinde teknik şartnamede belirtilerek tüm müşterilere istediği şekilde hizmet verilir.
3- Binamız depreme dayanıklı olur mu?
c: Güncel yönetmelikler göz önüne alınarak hazırlanacak projelerinize uygun yapacağımız binanız depreme dayanıklı olacaktır ve olmak zorundadır. Bina proje ve inşa aşamasında Belediye, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve Yapı Denetim firmasının sürekli gözetiminde inşa edilmektedir. Projeler daha çizilmeye başlamadan önce eski binanın yıkımının akabinde zemin etüd raporları hazırlanır ve zemininizin durumu tespit edilip ona göre statik projeleri hazırlanır. Binanızın bulunduğu ilin, ilçenin, hatta mahallenin deprem haritalarındaki konumu dahi dikkate alınarak hazırlanan projeler ile güvenliğiniz garanti altındadır. Yani her yere aynı projeler yapılmaz. Örneğin zemin sondajında altı kayalık çıkan bir zemine yapılan projeyi zemini daha yumuşak olan bir bölgede uygulayamazsınız. Siz uygulamak isteseniz de yönetmelikler ve ilgili kamu kurumları zaten buna izin vermez.
4- Dairelerimiz küçülür mü?
c: Eğer anlaşmamızı taahhüt olarak yaptıysak ve kat karşılığı anlaşmadıysak çoğu zaman daireleriniz küçülmez. Ancak bazı durumlarda fazladan katı olan kaçak katları bulunan binalarda bu durum değişebilir. Tabi ki en güncel bilgi, belediyeden alacağınız veya sizin adınıza bizim alacağımız imar durum belgesi kontrol edildikten sonra belli olacaktır.
5- Kat karşılığı ne demek? Taahhüt ne demek?
c: Kat karşılığı sizin arsanıza yapacağımız binanın finansı bizim karşılamamız demektir. Yani inşaat maliyetlerinin giderlerinin müteahhit tarafından karşılanması buna karşılıkta yeni yapılacak projeden bazı daireleri alması demektir. Taahhüt ise inşaat maliyetlerini sizin karşılamanız ve bizim yapılacak hizmete karşılık bir bedel almamız demektir. Bazı durumlarda bu bedel 1 veya 2 dairenin müteahhite verilmesi şeklinde de olabilir. Yine örnek vermek gerekirse 30 daire mevcudu olan depreme dayanıksız bir binanın yıkılıp yenisinin yapılmasını isteyen kat malikleri dairelerinin küçülmesini istememektedir. Ama imar durumuna göre ekstra bir imar hakkı da yoktur. Maliklerin bütçesi de kısıtlıysa biz maliyetine binanızı yapar müteahhitlik hizmet bedelini de sizden yeni yapılacak projeden 2 daire olarak alabiliriz. Böylelikle hem kat malikleri daha az bir bedel ödemiş hem de dairelerini küçültmemiş olurlar.
6- Projeleri kim çizecek?
c: Yeni binanızın Mimari projesi kendi ekibimiz tarafından çizilmekte olup statik, mekanik ve elektrik projeleri şirketimizin sürekli çalıştığı ve her biri kendi alanında rüştünü ispat etmiş en az 10 yıllık olan mühendislik bürolarında çizilmektedir.
7- Kentsel Dönüşüm için belediyeye yatırılan inşaat maliyetinin %10 u olan ödemeyi kim yapacak?
c: Eğer inşaatınızı kat karşılığı olarak biz yapıyorsak bu bedeli belediyenin hesabına biz yatırıyoruz. Ancak taahhüt olarak yapıyorsak bu bedel malikler tarafından belediyenin hesabına yatırılır. İnşaat bitiminde de herkes yatırdığı parasını geri alır.
8- Binamız analizlerde sağlam çıkarsa ne olacak?
c: Her şeyden önce eski binaların sağlam çıkma ihtimali çok düşüktür. Gerek malzeme kalitesi, gerek yıkanmadan kullanılan deniz kumu eski binaların yıpranmasına sebep olan nedenlerdendir. Hiç bir şey olmasa bile eski yönetmelikler göz önüne alınarak hazırlanan eski statik projeler bugünün yönetmeliklerine göre güvensiz yapılardır.
9- Herkes istiyor 1 kişi istemiyor ise binamızı yenileyemiyor muyuz?
c: Kentsel dönüşüm yasasına göre maliklerin hisseleri oranına göre 3 te 2 si binasını yenilemek isterse diğer 3 te 1 i de diğer malikler ile hareket etmek zorundadır. Tabi bu binanın depreme dayanıksız olması ve ilgili kanundan yararlanmak için başvuru yapılması halinde geçerlidir. Hiç bir şekilde anlaşmaya yanaşılmaması durumunda ise anlaşmayan maliklerin hisseleri Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünün Kentsel Dönüşüm birimlerinde diğer hissedarlara açık arttırma usulü satılması ile sonuçlanır. Böylelikle anlaşmaya yanaşmayan ve dönüşüme engel olan malik hissedar olmaktan çıkar.
10- Ödemeleri ne şekilde yapacağız?
c: Bu da anlaşmaya bağlı olmakla beraber 3 şekilde yapabilirsiniz diyebiliriz. Birincisi hakediş usulü şeklinde yapılabilir, bu durumda biz kendi finansımızı kullanacağımız için size verilecek fiyat teklifinde farklılıklar olabilecektir. İkincisi yarısı peşin yarısı hakediş şeklinde yapabilirsiniz, bu türlü yapılan anlaşmalarda önden alınan %50'lik bedel ile inşaatta kullanılacak malzemeler alınacak ve olası zamlardan etkilenmemiz söz konusu olmayacaktır. Geri kalan ödemeler ile de işçilik karşılanacaktır. Üçüncüsü tamamı peşin şeklinde yapılabilir, bu durumda da tarafınıza %10 a yakın bir indirim uygulanacaktır. Biz Antist Mimarlık olarak daha çok ikinci usulü tercih etmekteyiz. Böylelikle olası fiyat değişimlerinden hem müteahhit hem mal sahibi fazla etkilenmemektedir. Çünkü döviz kurunun yukarı yönlü oynaması gibi durumlarda malzeme fiyatlarına direk fiyat güncellemesi uygulanırken, işçilik fiyatlarının değişmesi ve kura tepki vermesi daha yavaş gerçekleşmektedir.
11- İnşaatta oluşabilecek kazalardan kim sorumlu?
c: Gerek yasalarda açıkça belirtildiği üzere gerekse yapılacak sözleşme maddelerinde yazdığı üzere bu gibi kazalarda müteahhit, iş güvenliği firması ve şantiye şefi sorumludur. Mal sahibinin hiç bir sorumluluğu yoktur.
12- Her daireyi farklı tasarlayabilir miyiz?
c: İnşaatınızın projesini biz çizdiğimiz için bu bize ek bir külfet ve zahmet oluşturmaz. Bu yüzden her daireyi farklı metrekarelerde veya farklı renklerde, kombinasyonlarda tasarlayabiliriz. Yine örneklemek gerekirse 30 dairelik bir projenin mutfaklarının hepsini mal sahiplerinin seçimine göre farklı tezgah ve dolap renginde tasarlayabiliriz. Hatta sözleşmede yazan lavabo bataryasından farklı bir model kullanmak isterse onu dahi aradaki farkın bedelini ödemek kaydıyla değiştirebiliriz. Kendisinin seçeceği batarya sözleşmedekinden daha ucuz olması durumunda aradaki farkı biz kendisine öderiz. Sözleşme ve şartname şeffaf ve net olarak hazırlanacak hiç bir konu inisiyatife bırakılmayacaktır. Amacımız karşı tarafı kandırmaya çalışıp daha fazla kazanmaya çalışmak değil, kendimize referans olabilecek güzel projeler inşa etmektir.
13- ......
AYRICA SORULARINIZ OLURSA ÇEKİNMEYİN ARAYIN LÜTFEN:
Mimar Serhat Doğan: 0 532 298 07 26